Η ομιλία μου σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων ως εισηγητής του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας "Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις"--

"Με το παρόν νομοσχέδιο, η κυβέρνηση, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προχωρά σε μια ουσιαστική και πολύπλευρη μεταρρυθμιστική παρέμβαση στον τομέα της υγειονομικής υποστήριξης των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και για την αντιμετώπιση άλλων σημαντικών ζητημάτων.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που εντάσσεται στον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείου, του Υπουργου κ. Δένδια και των συνεργατών του, για τη συνολική αναβάθμιση των Ενόπλων μας Δυνάμεων, που περνά αναπόδραστα μέσα από τη μέριμνα υπέρ των στελεχών που υπηρετούν την εθνική άμυνα έναν σχεδιασμό που απέδωσε λίγες εβδομάδες πριν την ανακοίνωση της ουσιαστικής ενίσχυσης των απολαβών των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Γιατί η άμυνα της πατρίδας μας δεν εξαντλείται στους χρήσιμους και απαραίτητους εξοπλισμούς που ενισχύουν την αποτρεπτική μας ικανότητα. Αφορά επίσης, και πρωτίστως, τους ανθρώπους, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τους άνδρες και τις γυναίκες που καθημερινά, με αποφασιστικότητα και με υψηλό αίσθημα καθήκοντος, εγγυώνται την εθνική ακεραιότητα και ασφάλεια. Αφορά τη διασφάλιση ότι αυτά τα στελέχη, καθώς και οι οικογένειές τους, απολαμβάνουν συνθήκες αξιοπρέπειας και ουσιαστικής στήριξης, και βεβαίως την υγειονομική περίθαλψη που δικαιούνται και τους αξίζει.

Στην κατεύθυνση αυτή, το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα δίνει λύσεις σε χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα υγειονομικής υποστήριξης των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Αναφέρω χαρακτηριστικά:

-Την περιορισμένη λειτουργικότητα των στρατιωτικών νοσοκομείων, τα οποία μέχρι σήμερα δυσκολεύονταν να ανταποκριθούν σε ανάγκες πέραν του τακτικού ωραρίου.

-Τα προβλήματα στελέχωσης, ιδιαίτερα σε κρίσιμες ειδικότητες, με συνέπεια την καταπόνηση του υγειονομικού προσωπικού και την υποβάθμιση των υπηρεσιών προς τα στελέχη.

-Την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών αποπληρωμής δαπανών υγειονομικής περίθαλψης και ενίσχυσης της διαφάνειας στην οικονομική διαχείριση των στρατιωτικών νοσοκομείων.

-Την ανάγκη διασφάλισης της πλήρους κάλυψης των στελεχών και των οικογενειών τους, ιδίως των ευάλωτων ομάδων, όπως ατόμων με αναπηρία, ηλικιωμένων, παιδιών, ή οικογενειών με μέλη που πάσχουν από δυσίατες ή ανίατες ασθένειες.

-Την ανάγκη για αποτελεσματικότερα θεσμοθετημένα κίνητρα για τη στελέχωση των άγονων ιατρικών ειδικοτήτων και τη διατήρηση του εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού στο σύστημα.

-Την ανάγκη ενίσχυσης της προνοσοκομειακής υποστήριξης και των πρώτων βοηθειών στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, ένα ζήτημα κρίσιμο τόσο για την επιχειρησιακή ετοιμότητα όσο και για την ασφάλεια του προσωπικού στο πεδίο.

Για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, το νομοσχέδιο εισάγει καινοτόμες ρυθμίσεις που εκσυγχρονίζουν τις δομές, ενισχύουν την αποδοτικότητα, εξασφαλίζουν τη διαφάνεια και την αξιοκρατία, και προάγουν τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των Κλάδων.

Ο σκοπός του νομοσχεδίου, όπως αποτυπώνεται και στην αιτιολογική έκθεση, είναι πολυεπίπεδος:

Είναι η βελτίωση της ποιότητας και της διαθεσιμότητας των παρεχόμενων υγειονομικών υπηρεσιών στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Είναι η ενίσχυση της στελέχωσης και η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, τόσο για την κάλυψη των αναγκών, όσο και για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και επαγγελματικών οριζόντων.

Είναι η εξοικονόμηση πόρων και η ορθολογική διαχείριση μέσω της κοστολόγησης και της οικονομικής αυτοτέλειας των στρατιωτικών νοσοκομείων.

Είναι η επιτάχυνση και απλούστευση των διαδικασιών για την εξόφληση των δαπανών, τη συνταγογράφηση και την παροχή φαρμάκων.

Είναι η έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς των στελεχών, ιδιαίτερα των στρατιωτικών ιατρών, του νοσηλευτικού και του παραϊατρικού προσωπικού, μέσα από ένα πλαίσιο που ενισχύει την επαγγελματική τους εξέλιξη, την εκπαίδευση, αλλά και την οικονομική τους αποζημίωση.

Και βεβαίως με το τρίτο μέρος του νομοσχεδίου αντιμετωπίζονται σημαντικά επιμέρους ζητήματα που αφορούν ιδίως:

-Την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών που έχουν προκύψει λόγω της έλλειψης μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με την αξιοποίηση των ακαδημαϊκών και πρακτικών γνώσεων των Αξιωματικών μέσω της καθιέρωσης του θεσμού των μελών Στρατιωτικού Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού.

-Τη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών.

-Την ενίσχυση των οικονομικών πόρων του Πολεμικού Μουσείου και την επίλυση του ζητήματος που αφορά τον ορισμό του Διευθυντή του.

-Τη μείωση των ηλικιακών ορίων πρόσληψης των Επαγγελματιών Οπλιτών και την προσαρμογή των χρόνων παραμονής τους σε κάθε βαθμό.

Τη συμπερίληψη των στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων, του αστυνομικού προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, των συνοριακών φυλάκων, των συνοριακών φυλάκων ορισμένου χρόνου και των ειδικών Φρουρών, του πυροσβεστικού προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στους υπόχρεους απόκτησης δελτίου ταυτότητας Ελλήνων πολιτών, πέραν του ειδικού δελτίου ταυτότητας που χορηγείται από την υπηρεσία τους.

-Τη μείωση της θητείας των διοικητικών συμβουλίων των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας.

-Τη ρύθμιση της αξιοποίησης των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας μέσω του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας.

-Την παροχή δυνατότητας σε οπλίτες θητείας να υπηρετήσουν τη στρατεύσιμη στρατιωτική τους υποχρέωση ως Επίκουροι Σημαιοφόροι του Πολεμικού Ναυτικού και Δόκιμοι Αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας.

-Τη διευθέτηση ζητημάτων επιδομάτων, αποζημιώσεων και αμοιβών που καταβάλλονταν στο προσωπικό της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας για την εκτέλεση των καθηκόντων τους και την επίτευξη επιχειρησιακών στόχων καθώς και της καταβολής στο προσωπικό της ΕΑΒ Α.Ε. ημερήσιας αποζημίωσης για την εκτέλεση εργασιών συντήρησης πυροσβεστικών αεροσκαφών κατά την αντιπυρική περίοδο.

-Την παροχή δυνατότητας στις ειδικές ελεγκτικές δομές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας άρσης του τραπεζικού απορρήτου των ελεγχόμενων προσώπων και απόκτησης πρόσβασης στο Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών καθώς και

-Τη διευθέτηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων που πηγάζουν από την σύμβαση προμήθειας-διανομής ύδατος στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή (Κ.Ε.Δ.) Σάμου.

Αναλυτικά για το σύνολο των προβλέψεων του νομοσχεδίου θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε στην κατ’ άρθρο επεξεργασία του.

Επιτρέψτε μου να σταθώ εδώ ιδιαίτερα στις προβλέψεις του αφορούν την υγειονομική υποστήριξη των Ενόπλων δυνάμεων, παρεμβάσεις που διαρθρώνονται στους εξής βασικούς άξονες:

Πρώτον, για την ενίσχυση των στρατιωτικών νοσοκομείων και τη διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών:

-Θεσπίζεται η δυνατότητα επέκτασης της λειτουργίας των στρατιωτικών νοσοκομείων πέραν του τακτικού ωραρίου, με αποζημίωση του προσωπικού, ώστε να καλύπτονται καλύτερα οι ανάγκες χωρίς να διαταράσσεται η επιχειρησιακή ετοιμότητα.

-Καθιερώνεται η διανυκτέρευση των στρατιωτικών φαρμακείων και η κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων υψηλού κόστους για τα εν ενεργεία στελέχη και τις οικογένειές τους.

-Εισάγεται η εφαρμογή του Συστήματος Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών το οποίο ήδη λειτουργεί στο ΕΣΥ, εξορθολογίζοντας την οικονομική διαχείριση και επιταχύνοντας τις διαδικασίες αποπληρωμής.

-Ιδιαίτερα στο κρίσιμο ζήτημα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, εισάγεται η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής ιατρού από τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και θεσπίζεται η παροχή πρόσβασης στη Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών όχι μόνο στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και σε όλους τους Έλληνες πολίτες.

Δεύτερον, για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης και της επιχειρησιακής ετοιμότητας:

-Ιδρύεται Διακλαδικό Κέντρο Εκπαίδευσης Πολεμικού Τραύματος, εναρμονισμένο με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, για την παροχή πιστοποιημένων πρώτων βοηθειών στο πεδίο της μάχης.

-Συστήνεται η ειδικότητα Επαγγελματία Οπλίτη Διασώστη, με αντίστοιχη θεσμοθέτηση και λειτουργία Σχολείου Εκπαίδευσης Επαγγελματιών Οπλιτών Υγειονομικού.

Τρίτον, για τη βελτίωση του πλαισίου σταδιοδρομίας και της καθημερινότητας του υγειονομικού προσωπικού:

-Εξορθολογίζεται ο χρόνος υποχρεωτικής παραμονής των αξιωματικών Υγειονομικού στις Ένοπλες Δυνάμεις.

-Παρέχεται η δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού επαγγέλματος υπό προϋποθέσεις στους υγειονομικούς αξιωματικούς.

-Ενισχύεται η διαφάνεια και η αμεροληψία στις μεταθέσεις, με σαφείς κανόνες και ενδυνάμωση του ρόλου των συμβουλίων μεταθέσεων.

Τέταρτον, σε ό,τι αφορά ιδιαίτερη μέριμνα για ευάλωτες ομάδες:

-Προβλέπεται η λειτουργία Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, Διακλαδικής Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων και Κέντρου Ειδικής Φροντίδας Παιδιών.

-Εισάγονται διευκολύνσεις για τις οικογένειες των στελεχών που έχουν μέλη με δυσίατες ή ανίατες παθήσεις ή άτομα με αναπηρία.

Πέμπτον, σε ό,τι αφορά την απλούστευση της υγειονομικής αξιολόγησης στρατευσίμων, επιταχύνεται η διαδικασία υπαγωγής στους υπόχρεους μειωμένης στρατιωτικής θητείας και ενισχύεται το πλαίσιο για την απαλλαγή ορισμένων κατηγοριών ατόμων με αναπηρία και συγγενών τους.

Ιδιαίτερη αναφορά θέλω να κάνω στους ανθρώπους του υγειονομικού συστήματος των Ενόπλων Δυνάμεων, τους στρατιωτικούς ιατρούς, το νοσηλευτικό και το παραϊατρικό προσωπικό, τους ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα στα στελέχη σε κάθε δύσκολη στιγμή — είτε στην καθημερινότητα των νοσοκομείων, είτε στο πεδίο των ασκήσεων και των επιχειρήσεων.

Το νομοσχέδιο που συζητάμε αναγνωρίζει έμπρακτα αυτή την κρίσιμη συμβολή τους εισάγοντας ρυθμίσεις που:

- Ενισχύουν την επαγγελματική και επιστημονική εξέλιξή τους.

- Διασφαλίζουν δίκαιη οικονομική αποζημίωση για την εργασία πέραν του τακτικού ωραρίου.

- Δημιουργούν πλαίσιο διοικητικής εμπειρίας και εκπαίδευσης, διευρύνοντας τις ευκαιρίες ανέλιξης.

- Παρέχουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε ερευνητικά προγράμματα και ενίσχυση της επιστημονικής τους δραστηριότητας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το παρόν νομοσχέδιο είναι ένα ακόμη βήμα στην ευρύτερη προσπάθεια της κυβέρνησης για την αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων και την έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς των στελεχών τους.

Επιδιώκει να ενισχύσει την επιχειρησιακή ικανότητα, αλλά και να εμπεδώσει ένα αίσθημα ασφάλειας και δικαιοσύνης στους ανθρώπους που υπηρετούν την πατρίδα.

Η προστασία της ζωής και της υγείας των στελεχών των Ενόπλων μας Δυνάμεων και η στήριξη των οικογενειών τους είναι κρίσιμος παράγοντας εθνικής ασφάλειας. Και στα ζητήματα που αγγίζουν την εθνική μας άμυνα, οφείλουμε να επιδιώκουμε την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση. Προσβλέπω λοιπόν στη θετική συμβολή όλων των συναδέλφων για την περαιτέρω βελτίωση του νομοσχεδίου, όπου αυτό είναι δυνατόν.

Γιατί η πατρίδα μάς ενώνει. Και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων το αξίζουν".