Στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή για το Νσχ του Υπουργείου Οικονομικών τοποθετήθηκε ο Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ. Ο Γιώργος Γαβρήλος ζήτησε από την Κυβέρνηση να κάνει δεκτές τις τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ που περιλαμβάνουν μέτρα στήριξης της κοινωνίας και την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο.

Για τις απεργιακές κινητοποιήσεις

«Σήμερα ο κόσμος της Εργασίας βρίσκεται στους δρόμους διεκδικώντας αξιοπρέπεια και καλύτερες συνθήκες ζωής. Γιατί; Γιατί η χώρα μας βρίσκεται προτελευταία σε αγοραστική δύναμη στην ΕΕ- 10 μονάδες κάτω από το 2019 και μετά αναρωτιόμαστε γιατί απαντάνε οι πολίτες πως το 2019, περνούσαν καλύτερα από ότι τώρα, 6 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ. Είμαστε προτελευταίοι στο σύνολο του μέσου μισθού- και τρίτοι από το τέλος στους μισθούς των χωρών του ΟΑΣΑ. Ο Έλληνας δημόσιος υπάλληλος παίρνει μέσο μισθό 1.065 ευρώ, ενώ ο ευρωπαίος 2.760. Που η σχέση μισθών/ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα είναι στο 35%, ενώ στην ευρωζώνη στο 48%, όταν το μερίδιο κερδών/ΑΕΠ για τις μεγάλες εταιρείες στη χώρα μας είναι στο 50% και ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι στο 40%. Γιατί είμαστε στο κατώτερο επίπεδο της ΕΕ από άποψη κάλυψης των εργαζομένων από Συλλογικές Συμβάσεις, περίπου στο 25% και κανέναν λόγος δεν γίνεται για την επαναφορά των Συλλογικών διαπραγματεύσεων, για την επεκτασιμότητα, τη μετενέργεια, τη συρροή και την ενδυνάμωση του συνδικάτου και του ρόλου του ΟΜΕΔ.

Αυτή είναι μια συνειδητή επιλογή της ΝΔ να προχωρήσει σε μια μεγάλη αναδιανομή πλούτου, από τον κόσμο της μισθωτής εργασίας στα χέρια του ισχυρού κεφαλαίου, την ώρα μάλιστα που η κοινωνία έχει να αντιμετωπίσει την λαίλαπα ακρίβειας: 34% πληθωρισμός στα τρόφιμα που κατατρώγει το εισόδημα του κάθε μεσαίου και κατώτατου νοικοκυριού. 3,1 ο πληθωρισμός, ο μεγαλύτερος πάλι για το Μάρτιο του 2025 σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ και ο τριπλάσιος από αυτόν όλης της ΕΕ.  Οι πολιτικές αυτής της Κυβέρνησης έχουν ενισχύσει τα καρτέλ, σε όλα τα επίπεδα της αγοράς, ευνοώντας τους ισχυρούς φίλους της ΝΔ και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. 

13ος και 14ος μισθός

«Είναι η δεύτερη φορά που ζητάμε από την Κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την στήριξη του εισοδήματος των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι ακόμη υφίστανται τις μνημονιακές αδικίες των περικοπών. Ενώ όμως το ίδιο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει κοστολογήσει περίπου στα 2,2δις τη δαπάνη για τον 13ο και 14ο μισθό- που αν υπολογίσουμε τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές εκτιμάται γύρω στα 1,1δις-  η  ΝΔ μας απαντάει ότι τάχα δεν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος. Και μείς αναρωτιόμαστε που θα πάει το υπερπλεόνασμα που έχει σωρεύσει το Υπουργείο Οικονομικών- πολύ πιο πάνω από αυτά που υποχρεούμαστε να συγκεντρώσουμε σύμφωνα με τις δανειακές μας υποχρεώσεις - αν όχι στην ίδια την κοινωνία και στην πραγματική οικονομία; Ας μην γελιόμαστε: υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για την επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού, αλλά δεν υπάρχει η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης».

 Να αποσυρθεί η διάταξη για τις ιδιωτικές εταιρείες είσπραξης στον ΕΦΚΑ

«Αντί λοιπόν η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε γενναίες αυξήσεις μισθών, σε επαναφορά της 13ης σύνταξης και του 13ου και 14ου μισθού, στην τόνωση του θεσμού των ΣΣΕ, αντί να αντιμετωπίσει το ιδιωτικό χρέος που φουντώνει στις τάξεις των Ελλήνων αυτοαπασχολούμενων, μικρομεσαίων και αγροτών, αντί να ανοίξει την πρόσβαση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας σε κεφάλαια και αντί να μην επαναπαύεται  στην ανάπτυξη της χώρας μέσω του real estate και τις πώλησης των κόκκινων δανείων στα funds, αλλά να δώσει μια ευκαιρία στην πραγματική οικονομία και παραγωγή, επιλέγει να φέρει ιδιωτικές εταιρείες είσπραξης για να κυνηγήσει το πιο παραγωγικό και δημιουργικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας, που είναι οι μικροί επιχειρηματίες και αγρότες που οφείλουν μέχρι 30.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ και που την ίδια στιγμή το ιδιωτικό χρέος δυναμιτίζει την προοπτική της οικονομίας. Μια άλλη πολιτική είναι αναγκαία, με στήριξη της μικρής επιχείρησης, με χρηματοδότηση της παραγωγικής βάσης της χώρας και μία ρύθμιση για τις οφειλές των ασφαλισμένων προς τον ΕΦΚΑ».